Lämna inga spår

Klimatpositiva badkläder

Det handlar inte bara om att se bra ut, utan även om att må bra - att använda ansvarsfullt producerade kläder som påverkar vår miljö så lite som möjligt. Hållbarhet är ett hett ämne och medvetna konsumenter har idag möjlighet att välja bland många produkter med en mindre miljöpåverkan. På Scampi vet vi att badkläder kan vara fantastiska och hållbara samtidigt och vår vision är att ha noll påverkan på vår vackra planet. För att nå vårt mål har vi tagit ett antal steg och vi kommer kontinuerligt att förbättra och utveckla vår process. Några av de saker vi gör idag är att samarbeta med Aquafil, den ledande tillverkaren av hållbart återvunnet nylongarn - ECONYL®, att producera våra badkläder i europeiska fabriker med rättvisa arbetsförhållanden samt att helt klimatkompensera för den återstående påverkan som skapas vid vår produktion - och mer därtill – för att alla våra produkter skall vara klimatpositiva.

Klimatpositivitet

Hur?

Alla Scampi-produkter är klimatpositiva vilket innebär att de genom en totalbedömning av en oberoende tredje part inte bidrar till den globala uppvärmningen. Att uppnå klimatpositivitet handlar om matematik. Genom att Tricorona Climate Partner beräknar och analyserar alla utsläpp i hela vår leveranskedja, från sytrådsproduktion till webbshopsleveranser, kan vi tillämpa strategier för att minska dessa utsläpp så mycket som möjligt. Sedan kompenserar vi 120% av de koldioxidutsläpp som ändå återstår. Våra utsläpp beräknas enligt ISO 14021-standarden och våra kompensationer minskar utsläppen genom att stödja certifierade klimatprojekt i utvecklingsländer där det har den största positiva effekten för vår planet. Även den här säsongen stöder vi solkraftverket i Bilwara i Rajastahn, Indien, som dagligen producerar massor av fossilfri energi som används i elnätet. Anläggningen leder vägen för uppskalad solkraftproduktion i Indien och projektet är FN-sanktionerat och certifierat genom både CDM och Gold Standard.

Våra finaste tyger

Econyl®

BEAUTIFUL

Material och detaljer

På Scampi söker vi alltid efter de bästa och mest miljövänliga materialen för våra badkläder. Alla våra badkläder använder tyger gjorda med ECONYL® garn, en 100 % renodlad nylonfiber, tillverkad av nylonvatten som annars förorenar jorden, som fiskenät, tygrester, mattgolv och industriell plast.

ECONYL® Regenereringssystem börjar med att rädda nylonavfall från hela världen. Avfallet sorteras och rengörs sedan för att återvinna all möjlig nylon. Genom en radikal regenerations- och reningsprocess återvinns nylonavfallet direkt tillbaka till sin ursprungliga renhet. Det innebär att ECONYL® regenererad nylon är samma som fossilbaserad nylon.

Med varje baddräkt vi producerar återvinner vi upp till 300 gram marint skräp och annat nylonavfall samt minskar vårt miljöavtryck tack vare ECONYL-teamets miljövänliga produktionsprocess. Det är bra för vår planet, men det är inte allt, tack vare den innovativa konstruktionen och den överlägsna kvaliteten är ECONYL-tyget dubbelt så motståndskraftigt mot klor och lotion och oljor från solskyddsmedel som konkurrerande tyger, vilket gör att dina badkläder håller mycket längre.

Försämring av baddräkter bestäms främst av elastanbrott, vilket försvagar tyget och orsakar en förlust av form och passform. Tack vare den innovativa konstruktionen och förekomsten av Xtra Life LYCRA® blir vårt tyg mer klorresistent än ditt genomsnittliga badklädselstyg. Tekniken bakom innebär att fibrerna motstår tygförstöring mer än 5 gånger längre än genomsnittlig klorresistent spandex, vilket gör att våra badkläder stannar i garderoben så mycket längre. Tester har visat att även efter 240 timmars aktiv klorexponering har vår fiber förvånansvärt nog inte haft någon betydande fibernedbrytning.

Som ett annat steg mot hållbarhet har vi övergått till bättre metoder för förpackningar och plastförbrukning genom att endast använda återvunna förpackningar, hängeetiketter, storleksetiketter och plastpåsar samt genom att webbshopens beställningspåsar är gjorda av återvunnet material.

ANSVARSFULL PRODUKTION

Alla våra plagg tillverkas i Europa med hjälp av småskalig produktion som görs av skickliga och erfarna händer som arbetar under rättvisa förhållanden. Allt för att säkerställa en hållbar produktionskedja och den premiumkvalitet som vi kräver.

Vi gör regelbundet fabriksbesök för att se till att de som tillverkar våra kläder får en rättvis lön, behandlas respektfullt och arbetar under säkra förhållanden. Vårt team har utvecklat nära och långsiktiga arbetsrelationer med fabrikerna i vår leveranskedja och vi betraktar varje fabriksanställd som en medlem av Scampi-teamet.

Vi använder endast digitaltryck för att minska tygspill och ge flexibilitet att ha små upplagor. Digitaltryck minskar vattenavfallet eftersom tyget inte behöver lika många tvätt- och sköljcykler, och det finns inga skärmar eller färgbad som behöver rengöras.

TIDLÖS DESIGN

Ett annat mycket viktigt steg för våra planetvänliga badkläder är att tillämpa den tidlösa design som är vårt kännetecken, vilket skapar plagg som kommer att finnas kvar i din garderob i många år. De val som görs vid design och produktutveckling påverkar i hög grad miljöpåverkan av en produkts användning och livscykel. Därför är en väldesignad, tidlös, högkvalitativ och funktionell produkt ett mer hållbart val. Alla våra färger och säsongsbetonade tryck är gjorda för att hålla i många år.